Care

Koffie met een sociaal randje

Bij Coffee and Care schenken we koffie met een sociaal randje. Op deze pagina willen we jullie graag wat meer vertellen over het ‘Care’ aspect van onze (h)eerlijke koffie.

Hoewel smaak natuurlijk het meest belangrijk was bij het kiezen van onze melanges hebben we ook rekening gehouden met het sociale aspect van de koffiebonen. Na veel proeven kozen onze smaakpapillen voor een heerlijke melange die onder andere bestaat uit arabica en robusta koffiebonen uit Uganda. Deze koffiebonen worden rechtstreeks aangekocht bij koffieboeren uit Kibinge (direct trade koffie*), waarmee deze koffieboeren worden ondersteund.  Ook gaat de verkoopopbrengst van deze koffie terug naar Uganda om
jongeren te trainen in het zelf starten van een bedrijfje in the coffee-chain. Terug naar de bron om jongeren een bestaanszekerheid te kunnen bieden!

Wij hebben daarnaast ervoor gekozen om per kilo Noir Chibinge bonen die wij inkopen nog een extra vast bedrag te doneren aan dit doel.

Donatie teller Coffee and Care

* Direct Trade wordt rechtstreeks (direct) bij de koffieboeren in Uganda ingekocht. Tussenhandelaren of organisaties die een keurmerk voeren worden dus als schakel ‘overgeslagen’.

Jongeren aan het werk in Uganda

Stichting Kinderen van Uganda

In het gebied van de koffieboeren van Kibinge is ook Stichting Kinderen van Uganda actief. Deze stichting houdt zich bezig met diverse projecten in Uganda. Eén van deze projecten is het helpen van jongeren bij het starten van hun eigen bedrijf (Child to Farmers).

Child to Farmers

‘Child to Farmers’ is een meerjaren trainingsprogramma voor jongeren in Kibinge (Uganda). Het project is opgezet om jongeren zo vroeg mogelijk inzicht te geven in hoe ze zichzelf en hun familie kunnen onderhouden door te ondernemen.

Kinderen krijgen hierbij in groepen praktijklessen van modelboeren. Ze leren vaardigheden als het oppotten van koffieplantjes, het vlechten van bijenkorven en het verzorgen van kippen. De ‘opleiding’ wordt afgesloten met een certificaat en een startpakket dat past bij de deelnemer.

Young Farmers

Via Child to Farmers zijn er ondertussen honderden jongeren getraind in agrarische vaardigheden. Veel van hen zijn gestart met een eigen (klein) agrarisch bedrijf. Echter staan deze bedrijven onder druk door diverse crisisfactoren.

Om de getrainde ondernemers te helpen hun toekomst verder op te bouwen en hun vaardigheden te behouden zijn in Uganda (kleine) teams gevormd van jongeren die hun diensten aanbieden aan gevestigde boeren met meer grond dan ze kunnen bewerken. De boer heeft hierdoor een hogere productie, en de getrainde ondernemer meer inkomen, een win-win situatie dus.

Met het Youth employment project biedt stichting Kinderen van Uganda ondersteuning en gereedschap aan de teams om aan de slag te kunnen in de wijde omgeving van Kibinge.